Полезно

Сусамово масло – суперхраната, от която се нуждаете!

Въведение

Навлизайки в сферата на кулинарните масла, сусамовото масло се превръща в звезда, която омагьосва любителите на храната навсякъде по света. Този стар еликсир има богата история и многобройни приложения. То придава различни вкусове на храната и е полезно за здравето. Тази статия ще ви отведе на пътешествие в света на сусамовото масло, ще ви запознае с неговата история и как то може да подобри храната и здравето ви. Нека се запознаем с тайните на тази хранителна сила. Те ще обогатят опита ви в готвенето и ще подобрят здравето ви. Пригответе се да изследвате един свят, в който всяка капка сусамово олио носи по-богато, по-ароматно и по-хранително преживяване.

История и хранителна сила на сусамовото масло

Течното злато наречено сусамовото масло се използва за готвене и подхранване на тялото от незапомнени времена. Като кулинарен виртуоз, това масло рисува ароматни щрихи в различни кухни, нашепвайки приказки за традиция и здраве. Сусамовите семена, малките капсули на силата, дават началото на масло, което прелива от хранителна симфония. Нека да разкрием хармонията от съставки, които оркестрират здравословната мелодия на този наситен с хранителни вещества еликсир.

 • Сусамовите семена са богати на витамини и минерали, включително витамини от група В, антиоксиданти, цинк и калций.
 • Здравословните мазнини, като ненаситените мастни киселини като омега-9 и омега-6, играят водеща роля в контрола на нивата на холестерола в диетата ви.
 • Изборът на органично и нерафинирано сусамово масло означава избор на по-естествен продукт без остатъци от масла и добавени захари.
 • Нерафинираното сусамово масло запазва аромата си и високата си топлоустойчивост, което го прави идеално за пържене и сотиране. Използвайки това масло, вие не просто подправяте храната си, но и укрепвате здравето си.

Универсални приложения на сусамовото масло в готвенето

Това масло има широко приложение в кулинарията. Благодарение на неговата ядкова същност и богат златист цвят сусамовото масло добавя фин вкус на ястията и наистина е многофункционално. Сусамовото олио е универсално и се използва в различни ястия, като например пържени ястия и маринати, за придаване на вкус на месото и други.

 • Дресинги : Добавете уникален вкус към салатите си със страхотен вкус на препеченото сусамово масло.
 • Сосове : Само една лъжичка чисто сусамово олио може да придаде неповторим вкус на основен дип, приготвен със соев сос, или на пикантен фъстъчен сос.
 • Маринати: За месото или зеленчуците, предназначени за скара, студено пресованото сусамово масло придава опушен вкус.

Фирма Нигела ООД предлага селекция от сусамово олио за различни готварски нужди, което придава традиционен вкус на вкусните ви ястия. Използването на това масло може да превърне обикновените ястия в необикновени, независимо дали приготвяте сосове или дресинг за салата.

Ползи за здравето от сусамовото масло

Той има многобройни предимства за здравето. Богато на витамин D и минерали, предпазва сърцето и помага да се контролира нивото на кръвната захар. Сусамовото масло е чудесно и за кожата и косата ви. То я овлажнява и придава блясък. Ето няколко начина, по които това универсално масло укрепва здравето ви:

 • Подпомага здравето на сърцето, чрез поддържане на здравословни нива на кръвното налягане;
 • Регулира нивата на кръвната захар, което го прави чудесен заместител на олиото за тези, които следят стриктно дневния си прием;
 • Овлажнява и защитава кожата и косата и може да се използва като нежно масажно масло.

Използването на 100% чисто сусамово масло е стъпка към вашето здраве. Само не забравяйте, че умереността е от ключово значение – твърде много от едно добро нещо може да обърне гръб на ползите.

Разлики между обикновеното и студено пресованото сусамово масло

Нека ви покажем какви са разликите между обикновеното и студено пресованото сусамово масло и защо ние от Nigella LTD правим само от втория вид.

Процес на извличане

 • Обикновено сусамово масло: Обикновено се извлича чрез топлина и химически разтворители, като хексан, за да се постигне максимален добив.
 • Студено пресовано сусамово масло: Извлича се чрез механично налягане без външна топлина или химически разтворители, като се запазват естествените аромати и хранителни вещества.

Хранително съдържание

 • Обикновено сусамово масло: Хранителните вещества могат да бъдат намалени поради топлинната и химическата обработка.
 • Студено пресовано сусамово масло: По-висока хранителна стойност, запазва антиоксидантите, витамините и минералите, тъй като се обработва без топлинна обработка.

Вкус и аромат

 • Обикновено сусамово масло: Вкусът и ароматът могат да бъдат по-слабо изразени поради излагането на топлина по време на екстракцията.
 • Студено пресовано сусамово масло: Има по-жив, ядков вкус и аромат, тъй като естествената същност на сусамовите семена е запазена.

Цвят

 • Обикновено сусамово масло: Може да изглежда по-светло на цвят, тъй като процесът на екстракция може да премахне някои от естествените пигменти.
 • Студено пресовано сусамово масло: Има тенденция да има по-тъмен цвят, което показва минимална обработка и запазване на естествените съставки.

Срок на годност

 • Обикновено сусамово масло: Често има по-дълъг срок на годност поради отстраняването на примесите и потенциално по-ниските нива на ненаситени мазнини.
 • Студено пресовано сусамово масло: Може да има по-кратък срок на годност, тъй като съдържа повече естествени съединения, които могат да се окислят с течение на времето.

Цена

 • Обикновено сусамово масло: Обикновено е по-евтино поради по-високите добиви в процеса на извличане и по-ниските производствени разходи.
 • Студено пресовано сусамово масло: По-скъпо, тъй като процесът на извличане е по-бавен, дава по-малко масло и поддържа висококачествени стандарти без химикали.

Ползи за здравето

 • Обикновено сусамово масло: Макар че все още е полезно, някои полезни за здравето съединения могат да бъдат загубени или намалени по време на обработката.
 • Студено пресовано сусамово масло: По-богато на полезни за здравето съединения като лигнани и антиоксиданти, които могат да осигурят по-добри противовъзпалителни и сърдечни ползи.

Употреба

 • Обикновено сусамово масло: Често се използва за готвене на висока температура поради рафинирания си характер и по-високата точка на димене.
 • Студено пресовано сусамово масло: Най-добре се използва за готвене при ниска температура, дресинги или довършителни ястия, за да се запазят хранителните му качества и вкус.

Съвети за включване на сусамово масло в ежедневието

Обогатете ежедневието си със златното докосване на сусамовото масло. Многостранните му приложения варират от омайване на вкусовите рецептори до подхранване на кожата и косата. Предлагаме ви щипка вдъхновение за безпроблемно включване на сусамовото масло в ежедневието ви:

 • Кулинарни творения: Превърнете обикновените ястия в екзотични празници с няколко капки сусамово масло. Перфектно за пържене, маринати и дресинги, сусамовото масло на Нигела добавя кехлибарена есенция на вкуса към вашите ястия.
 • Масажно чудо: В традиционния масаж сусамовото масло се използва за релаксиращ масаж, който може да помогне за регулиране на теглото и облекчаване на стреса.
 • Кожа: Една капка органично сусамово масло може да хидратира и защити кожата ви. То може също така да придаде на косата ви блестящ вид. Това масло е чудесно за козметични цели, когато се прилага външно.

Не забравяйте, че умереността е от ключово значение; твърде много от едно добро нещо може да има потенциални рискове. Използвайте сусамовото масло в умерени количества, независимо дали в салати или като част от грижата за себе си. Насладете се на богатството, което то добавя към живота.

Защо да изберете масло от сусамово масло от Nigella LTD ?

Масло от сусам - Сусамово масло - Nigella - Производство на растителни масла
Сусамово масло

В заключение, сусамовото масло притежава поразителен набор от полезни свойства, които го правят ценен допълнителен ресурс за всяка кухня и рутината по грижа за здравето. От антиоксидантните и противовъзпалителни качества до способността му да подобрява сърдечно-съдовото здраве и да забавя стареенето на кожата, сусамовото масло е наистина универсално средство за поддържане на добро здраве и благополучие.

Избирайки сусамово масло от Nigella LTD, вие не само се възползвате от всички тези здравословни ползи, но и подкрепяте компания, която е отдадена на високите стандарти за качество и устойчивост. С Nigella LTD, вие получавате продукт, извлечен от най-качествените сусамови семена, обработен с грижа, за да се запазят всички жизненоважни хранителни вещества и аромати. Нашите продукти са 100% натурални и са произведени чрез студено пресоване. По този начин маслото се извлича от семената без загряване и се запазват полезните вещества.

Изборът на сусамово масло от Nigella LTD означава, че инвестирате във вашето здраве, като едновременно с това подкрепяте екологично отговорно производство и иновации в областта на храните. Независимо дали сте гурме любител, търсещ качествени продукти за своята кухня, или обръщащате внимание на здравословния начин на живот и устойчивостта, сусамовото масло от Nigella LTD е перфектният избор за вас.

Може да разгледате и другите ни два страхотни продукта – Масло от тиквено семе и Масло от черен кимион и да се убедите в безспорните им здравословни ползи. За още полезни факти за нашите масла може да прочете в нашия блог.

   

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *