Полезно

Маслото от черен кимион – Ценното злато на природната медицина

Черният кимион, известен още като Nigella sativa, е едно от най-проучваните лечебни растения в съвременната фитотерапия. Семената на това растение съдържат над 100 биологично активни съставки и се използват за получаването на ценно масло с уникални здравословни свойства.

В настоящата статия ще разгледаме какво представлява маслото от черен кимион, откъде произхожда, как да го използваме по най-добрия начин, както и възможните му ползи за нашето здраве.

Какво представлява маслото от черен кимион?

Черният кимион е едногодишно тревисто растение, родом от страните в Северна Африка, Близкия изток и Югозападна Азия. То е познато още като черно кимионово семе или просто “благословено семе” заради ценните си лечебни свойства.

Семената на черния кимион са богати на мастни киселини, фитостероли, протеини, витамини и минерали. Те съдържат над 100 биологично активни съставки, сред които тимохинон, дитимохинон, тимохинон-глюкозиди, мелантионини, сапонини и алкалоиди.

Маслото се получава чрез студено пресоване на семената, без прилагане на висока температура, която би разрушила полезните съставки. То има характерния тъмен цвят, специфичен вкус и мирис на черен кимион.

Чистото, нерафинирано масло от черен кимион се смята за едно от най-ценните природни средства в арсенала на традиционната и модерната фитотерапия.

Историята на черния кимион като лечебно растение

Черният кимион е познат с лечебните си свойства от най-дълбока древност. Според археологически данни, още през второто хилядолетие пр.н.е, в Древен Египет фараоните са използвали семената на черен кимион за широк кръг от здравословни цели.

През Средновековието арабските лекари описват черния кимион като “семе благословено от Аллах” и го препоръчват за лечение на множество заболявания. В Индия също се е ползвал от дълбока древност като подправка и лечебно средство.

И в днешно време черният кимион не е загубил популярността си и продължава да бъде обект на активни научни изследвания заради уникалните си хранителни и лечебни качества.

Какви са най-важните ползи на маслото от черен кимион?

Научните изследвания потвърждават широкия спектър от здравословни ефекти на маслото от черен кимион:

 • Подобрява имунитета – стимулира имунната система и активността на белите кръвни клетки. Действа противовирусно и антибактериално.
 • Регулира нивата на кръвната захар – подпомага контрола на кръвната захар при диабетици, намалява инсулиновата резистентност.
 • Понижава холестерола – намалява общият и “лошия” LDL холестерол в кръвта.
 • Противовъзпалителен ефект – облекчава възпаления, отоци, болки в ставите.
 • Подкрепя сърдечносъдовото здраве – подобрява кръвообращението, намалява кръвното налягане, пречиства кръвните съдове.
 • Подобрява храносмилането – облекчава стомашно-чревни оплаквания, метеоризъм, подуване.
 • Подхранва кожата и косата – срещу акне, екземи, лупус, псориазис, косопад.

Тези широкоспектърни полезни действия се дължат на богатия химичен състав на маслото и силните му антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Как да приемаме масло от черен кимион?

Масло от черен кимион
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Препоръчителната дневна доза масло от черен кимион варира между 1 и 5 ml на ден. Можете да го консумирате:

 • Самостоятелно – с лъжица, капнато под езика, смесено в топла вода, мляко или сок
 • За възрастни: по 1 чаена лъжичка сутрин и вечер.
 • За деца над 3 години: по 1 чаена лъжичка на ден.
 • Добавено към храни – салати, яхнии, ориз, картофено пюре, смутита
 • Локално – върху кожата на лицето, тялото или косата за лечение на проблеми

Не е препоръчително загряване на маслото, тъй като високите температури разрушават активните му съставки. За максимална полза, приемайте го сутрин на гладно.

Възможни нежелани реакции и противопоказания

Като цяло маслото от черен кимион е много добре поносимо и рядко предизвиква странични ефекти при умерена употреба. В редки случаи е възможно да се наблюдават леки стомашно-чревни оплаквания, гадене или обриви по кожата.

Консултирайте се с вашия лекар преди употреба при: бременност, кърмене, автоимунни заболявания, чернодробни проблеми, предстоящи операции (понижава съсирването на кръвта).

Заключение: Ценното злато на природната медицина

Маслото от черен кимион се използва с лечебна цел в продължение на векове и хилядолетия. Днес знаем, че то притежава изключително богат химичен състав и широк спектър от здравословни ефекти.

Консумирано редовно в препоръчителните дози, маслото от черен кимион може да даде силен тласък на вашето здраве и да помогне за профилактиката и подпомагането на лечението на множество заболявания. Заслужено си е спечелило репутацията на едно от най-ценните природни средства.

Защо да изберете българско масло от черен кимион от Nigella LTD ?

Масло от черен кимион - Продукти - nigellaltd.com


Нашите продукти са 100% натурални и са произведени чрез студено пресоване. По този начин маслото се извлича от семената без загряване и се запазват полезните вещества. Може да разгледате и другите ни два страхотни продукта – Масло от тиквено семе и Сусамово Масло и да се убедите в безспорните им здравословни ползи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *