Полезно

Научете повече за маслото от черен кимион

nigellaltd масло от черен кимион

nigellaltd.com

Билката Nigella Sativa (бот.) популярна у нас като черен кимион има хилядолетна история. Сведенията от древността за широкото приложение и съвременните научни изследвания показват, че това растение е един от претендентите за укрепващо здравето средство на хилядолетието. Все пак маслото от черен кимион започва да се проучва внимателно едва преди около 40 години. За този период са проведени повече от 200 университетски проучвания. Днес неговите изключителни лечебни качества са известни и използвани по цял свят. С основно участие на черния кимион в билкови композиции има регистрирани 5 патента в САЩ и Европа: за борба и лечение на астма и алергии (EP 1709995 A1), диабет (US006042834 A), псориазис (US 006531164 B1), а също като антивирусно средство (US 006841174 B2) и имуностимулатор и инхибитор на растежа на ракови клетки (US 005653981 A).
Първите данни за култивирането на растението са от древния Египет. Маслото от черен кимион е известно и като “течното злато на фараоните”, заради намереното от известният египтолог Хауърд Картър флаконче в гробницата на Тутанкамон и други египетски фараони. Има данни, че египетската царица Нефертити е използвала необикновеното действие на маслото от черния кимион върху кожата, за да запази красотата и младостта си, както и за повишаване на тонуса.
Археолози са намерили семена от черен кимион в разкопки датиращи от периода на неолита и мезолита, което показва, че се употребява поне от преди 8 хиляди години.

Натуралното масло от черен кимион е уникалната комбинация от над 100 активни компонента и около 50 естествени катализатори за биосинтеза на клетките, която има силата да регулира имунната функция и да поддържа доброто здраве на човека още от ранна възраст. Маслото съдържа 15 аминокиселини (включително 8 от 9-те незаменими), омега 6 и 9, витамини A, B1, B2, В6 и C, каротен, ниацин, фолацин, както и калий, калций, фосфор, магнезий, натрий, желязо, манган, селен, мед, и цинк. Има високо съдържание на гама-линоленова киселина (основна мастна киселина за поддържане на здрава кожа), олеинова, линоленова и палмитинова киселина. nigellaltd
Наличието на фитостероли допълнително засилва възможностите за понижаване на кръвната захар и холестерола. Съдържа също аргинин, полезен за хора, претърпели травми, изгаряния, възпаления – стимулира освобождаването на хормона на растежа и синтеза на колаген. Стимулира производството на простагладини – редуцира възпаления и кожни екземи, действа съдоразширяващо и бронхолитично. Една от най- важните съставки – нигелон (антихистамин), е ефективен срещу астма, бронхити и респираторни заболявания. Уникалният за растението тимоквинон показва изключителни противовъзпалителни и аналгетични качества; силен антиоксидант е и помага за прочистването от токсини. Като въздейства на тимуса, маслото стимулира производството на костен мозък, активира и регулира синтеза на необходимите хормони, унищожава вируси, бактерии и гъбички. Маслото от черен кимион работи за повишаване на имунитета и за активиране на собствените жизнени сили на тялото.
Безвредно и без странични ефекти! Единствените противопоказания са да не се употребява от бременни и от хора с трансплантирани органи, заради опасност от отхвърляне!!!

Приложение на маслото от черен кимион.

nigellaltd

Маслото действа като:
•Имуностимулатор – заздравява и балансира имунната система;
•Антиалерген и антихистамин – помага при различни видoве алергии, астма, синузит;
•Аналгетик – облекчава болката (главоболие, колики, менструални болки, мигрена);
•Антихелминт – унищожава и изхвърля червеи и паразити;
•Антиоксидант – предпазва и забавя разрушителната оксидация на клетките;
•Антипиретик – понижава температурата;
•Антиспазматик – облекчава мускулни спазми и схващания;
•Диуретик – стимулира уринирането и освобождаването от задържана вода.

Прием на масло от черен кимион

nigellaltd

За профилактика и общо укрепване на организма се препоръчва прием от 3-4 месеца годишно, след което се прави почивка. Препоръчва се консумация преди хранене по 1 ч.л. два пъти дневно – сутрин и вечер. Ако теглото Ви е по-голямо, може да увеличите дозата до 1 с.л. два пъти дневно. Вторият (вечерен) прием може да е и след хранене, но поне половин час след него и поне 1 час преди заспиване.

https://nigellaltd.com/rastitelni-masla/maslo-ot-cheren-kimion/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *