Медиите за нас

Медиите за нас

медийте за нас

В тази статия можете да видите различни публикаций от медиите относно нашата работилница за студено пресовани растителни масла

Сигурно сте чували за вълшебните свойства на  маслото от черен кимион, което лекува редица заболявания и предпазва от други. Много българи пътуват до Турция, за да се снабдят с полезния еликсир. Пламен Солаков е е сред първите у нас, които започват да произвеждат българско масло от черен кимион като го пресова и не добавя никакви консерванти.

Какво е общото между музиката и маслото от черен кимион?

На пръв поглед черният кимион, лечебното му масло и музиката нямат нищо общо, освен интуитивната връзка между красивото в изкуството и силата и съвършенството на природата.  Като музикант обаче Пламен Солаков обединява и двете и се грижи не само за насладата на душата чрез музиката си, но и за здравето на човешкото тяло.

Той дълго време се интересува от лечебните свойства на някои масла – масло от черен кимион, кокосово масло, шарлан, ленено масло. Близо седем години работи като музикант на круизни кораби извън Европа. Виждал е на много места да се продава масло от черен кимион и когато се завръща в страната решава да се заеме професионално с производството на масла.

Ориентира се към маслото от черен кимион, защото макар и ползвано още преди 2000 години от древните гърци и египтяни, то е слабо познато у нас. Реално няма нищо общо с кимиона, освен името. Познат още като полска челебитка, чернушка, черно семе, калонджи и черна мерудия, черният кимион (Nigella sativa) е едногодишно тревисто растение от семейство Лютикови (Ranunculaceae).

Защо е полезно маслото от черен кимион?

Съдържа 15 аминокиселини (включително 8 от 9-те незаменими), омега 6 и 9, витамини A, B1, B2, В6 и C, каротен, ниацин, фолацин, както и калий, калций, фосфор, магнезий, натрий, желязо, манган, селен, мед, и цинк. Има високо съдържание на гама-линоленова киселина (основна мастна киселина за поддържане на здрава кожа), олеинова, линоленова и палмитинова киселина. С няколко думи маслото от черен кимион:

  • действа като антиоксидант (против рак);
  • извежда излишните течности от тялото (диуретик);
  • понижава кръвните липиди;
  • регулира кръвното налягане и холестерола;
  • облекчава астмата;
  • увеличава релаксиращия кръвоносните съдове азотен оксид;
  • предпазва от инфекции (антибактериални свойства);
  • помага при псориазис;
  • поддържа здравето на черния дроб;
  • облекчава главоболието и др.
Масло от черен кимион

Прочетете цялата статия тук: https://agronovinite.com/dzhaz-muzikant-zapochna-proizvodstvo-na-balgarsko-maslo-ot-cheren-kimion/

Нашите продукти:www.nigellaltd.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *